Epal, buah yang memang digemari kita.... bagaimana agaknya pokok epal ini dan apakah perasaan berada di kebun epal???
Persoalan ini telah lama berada di kepala. Semenjak datang ke sini setahun lepas, memang telah berhasrat untuk melawat ke ladang epal, maklumlah di Korea ini epal memang merupakan salah satu tanaman yang mendatangkan hasil yang lumayan. Kawasan yang banyak ditanam adalah di Chungju, yang turut dikenali sebagai APPLE TOWN. Telah beberapa kali kami ke Chungju, tapi masih belum berkesempatan ke kebun epal kerana salah musim.
Chungju is famous for its production of apples. The principal reasons being because of the large amount of daylight received and high difference of temperatures. The growing of apples started 300 years ago from China and it was 1912 when the city officially began to plant trees. The scale is the greatest in Chungcheongbuk-do.
Apple Festival
The Chungju Apple Festival has been held every October since 1997. It aims to advertise Chungju apples and promote the local economy under the theme “Chungju: A City of Apples.” Various fun and exciting events are held during the festival, such as the Apple Beauty Contest, the Apple Eating Competition, the Mrs. Apple Soccer Championships, the Farm Stay, and the Apple Harvest. Furthermore, visitors can buy high-quality apples at low prices at the apple exhibition, apple fair, or apple market.
Alhamdulillah... pada 10/10/09, kami sekeluarga telah berpeluang ke Chungju sekali lagi dan kali ini memang dengan tujuan untuk melawat ke ladang epal. Bertemankan Mr Kim dan dua keluarga Malaysia yang lain, kami berkonvoi ke Chungju.
Selepas makan, kami meneruskan perjalanan ke Chungju. Tapi ada diversion untuk aktiviti wanita... shopping at Factory Outlet.... nampaknya yang banyak membeli adalah anak2 lelaki, kasut dan baju menjadi habuan singgah. Di Factory Outlet ini, barangan branded dijual dengan harga diskaun kerana bukan trend terkini namun tidak menjadi hal sebab yang penting berkenan di hati dengan kualiti dan harga.
Sebelum tiba di destinasi kami sempat berhenti di jalan utama bandar Chungju yang dihiasi pokok epal sebagai pokok hiasan bahu jalan dengan sawah padi yang menguning dikiri kanan jalan. Indahnya pemandangan sukar untuk digambarkan dengan kata-kata.
Bolehkan kita melaksanakan perkara yang sama di bumi Malaysia...??
epal di bahu jalan dengan padi menguning menunggu untuk dituai
pokok epal memang direndahkan untuk memudahkan proses memetik buah
epal Chungju ditanda, bila dibuka sticker akan jadi macam epal di atas tadi...
sawah padi di sepanjang perjalanan menambahkan keindahan pemandangan di sini. Kawasan penanaman yang luas terbentang memberi gambaran betapa bersungguhnya rakyat di sini menghargai tanah dan berbakti kepada bumi.
Selepas bergambar kami meneruskan perjalanan menuju ke Chungju Lake untuk menaiki feri menikmati pemandangan yang indah.
FAKTA CHUNGJU LAKE
Chungju Multi-purpose Dam extends from Jongmin-dong to Dongnayng-myeon in Chungju City and was completed in 1985 after 7 years construction. The dam is 447 meters long and 97.5 meters high. The resulting lake is 6,648 square kilometers in area and contains 2.75 billion tons of water. The dam generates 844 million kilowatts of electricity each year. Pleasure boats cruise across the lake to nearby Danyang. Tourists can enjoy sightseeing at Worak-san National Park, Kudam-bong, Oksun-bong, and Geumsu-san.
bergambar di atas feri berlatarbelakangkan matahari terbenam
tengok Farhan memanggang kambing dan ayam dengan baiknya....
Pagi esoknya, men went to Par Three.... sempat lagi selitkan aktiviti golf, tapi tak per sebab semalam dan ada aktiviti wanita.. he he. Selepas breakfast, kami bertolak ke apple farm.... hmmmm mesti wonder kan bagaimana pemandangan di apple farm.
kebun epal di lereng bukit, walau tak setinggi mana, namun letih gak ler nak sampai.... nasib baik tak pancit.
kebun kacang di kaki bukit, kat atas tu ladang epal....
Selepas taklimat, kami memulakan kerja memetik buah epal... tapi lebih banyak bergambar dan bersukaria di kebun epal orang tu.... jadi hasilnya tak lah banyak mana pun.
aluminium foil dipasang untuk memantulkan cahaya supaya epal menjadi merah. Epal sebenarnya dibalut semasa muda dan akan dibuka apabila hampir masak untuk mendapatkan warna merah. Jika tidak akan jadi macam epal albino... seperti dibawah...warnanya kuning....
taklimat oleh tuan punya ladang tentang cara-cara memetik buah.
buah tinggi menggunakan galah untuk mengait...
gaya mesti ada beb...
proses penggredan buah mengikut timbangan berat dan perlu dimasukkan ke dalam kotak kuning untuk dipek
bil sticker dibuka, ada trademark semulajadi di buah epal ini, tak payah kalut nak letak brand
Farhan dan Mr Kim lawan pecahkan epal menggunakan bare hand.. kuat gak dua2 orang ni...
sawah padi dan ladang ginseng di hadapan tempat grading epal
pokok anggur di ladang sebelah... buah dah dipetik, tak lama lagi togel lah pokok ni bila daun semua dah luruh...
buah pisang kaki di kebun bersebelahan... belum masak lagi.
Rupanya kami macam buruh memetik buah lak, tak dibayar lak tu... tapi tak per pengalaman yang penting. Bila ditanya, semua tak kisah walau tak dibayar sebab mendapat pengalaman yang amat menarik. Selepas memetik dan membeli epal, kami memulakan perjalanan pulang dan singgah di sebuah tempat perkelahan di kaki bukit Woraksan, air sungainya amat jernih dan bersih.
Hajar terjatuh dan basah... nasib baik ada baju lagi, kalau tidak kesejukan lah...
Selepas berehat, kami meneruskan perjalanan pulang, dan tiba di Embassy pukul 9.00 malam.
tanaman ginseng di lereng bukit dan padi di lembah.... sungguh intensif penggunaan tanah di sini
Penat tu memang penat, tapi menarik... cuaca yang nyaman dan pemandangan menarik awal musim luruh menghilangkan segala penat dan letih.
5 comments:
bestnya, epal hijau x da ke?
ayunya a'an kat sungai tu
Farhan beraksi Ikan Duyung baru bersalin sisik
Assalamualaikum sis..klo x keberatan blh kongsikan mcm mn caranya nk pergi melawat kebun buah epal..berminat nk pergi..InshaAllah klo ada rzki..
😀
Post a Comment