May 18, 2017

apa nak ditajukkan?!

Entah berapa lama dah tak menulis di sini. Hampir terlupa password pun. hmmm entah apa yang disibukkan...

kini hanya untuk mencatat beberapa peristiwa yang besar aje.

Feb 2016, Farhan telah berangkat ke Auckland, New Zealand untuk sambung belajar. Alhamdulillah kini dah masuk tahun kedua pengajian dia di sana. Raya tahun lepas, dia bercuti beraya bersama kami di sini. Hujung tahun lepas, masa cuti summer, dia balik bercuti tiga bulan di Malaysia. Kini telah kembali ke sana sejak Feb baru ni. Semoga Allah swt senantiasa melindunginya agar berjaya dunia dan akhirat serta dipelihara Allah senantiasa.

20 Julai 2016, Hajar pula sambung belajar ke Kolej Mara Seremban untuk dua tahun setelah dapat result SPM in May. Hmm... ke Seromban den pulok. Sekarang tengah sebuk periksa untuk tahun pertama. Semoga beroleh kejayaan cemerlang dan berjaya dalam kehidupan. Maka jadilah dia pengguna utama KTM komuter.

November 2016, Fauzan mengambil SPM. Mac 2017, dia joined PLKN di Kem Princess Haliza. Kini Fauzan di UniKL MSI jauh nun di Kulim mulai 1 Mei 2017. Semoga dia dilindungi Allah swt serta diberkati dan beroleh kejayaan yang cemerlang dunia dan akhirat. Alhamdulillah, sampai kini dia survive happily kat sana...siap join rugby game lagi.

Kini Ramadhan akan kembali. Alhamdulillah. Semoga Allah mengurniakan kami sekeluarga dengan hidayah dan pengampunannya serta rahmat untuk terus menjalani kehidupan di dunia ini.

Siapa yang akan beraya di sini dan sampai bila tidak tahu. Along tak balik beraya kali ini sebab bukan masa bercuti. So dia beraya di NZ ajelah kali ni. Angah dan Ajan akan bercuti... tapi belum tahun sampai bila. Hmmmm.....

June 16, 2016

Hari Raya di 2015

Aifil Fitri 2015 di sambut di Kedah baru di Perak. Jom layan gambar ajelah…

Iftar keluarga di rumah Mak G

Aktiviti membuat mee...lamanya tak buat mee kuning ni. 


gotong royong persediaan juadah raya di Kedah

Angah memotong bawang halia, Pak Ngah menganyam ketupat



selfie dgn Tok Wan


Tok Wan dan cucunya

hmmmm....meriahnya raya utk dia


perjalanan ke Perak di raya kedua

juadah raya di Perak.

June 14, 2016

Pasca banjir 2014/2015

Aktiviti Pasca Banjir

Update kali ini adalah untuk throwback peristiwa tahun 2015.

Pasca banjir, kami sekeluarga ada juga buat trip hantar bantuan ke Temerloh bersama-sama beberapa keluarga lain pada cuti Tahun baru 2015, untuk memberi pengalaman dan membuka hati anak-anak untuk sensitive dan bersimpati dengan keadaan orang sekeliling. Gambar kat Temerloh….


sarapan di Restoran Bukit Bangi

lepas makan beli barang untuk dibawa




sampai di Temerloh, barang di bawa ke tempat pengumpulan bantuan






keadaan banjir di Temerloh



barang2 dikumpul sebelum diagih kepada yang memerlukan




balik dari Temerloh, singgah dinner dulu


Pada 5 Jan 2015, bersama satu keluarga lain, kami buat trip bantuan banjir ke Kelantan . Hanya yang lelaki aje yang ikut…. gambar tak tau kat mana..nanti update gambar.

Cerita Lama....

Cerita Lama……

Haiiihh… entah berapa lama dah tak menjengah blog ini.
Sayangnya sebab terbiar… entah kenapa?! Sampaikan boleh lupa lah nak masuk camana..hehehe

Catatan terakhir adalah pada Disember 2014 dengan penuh meriah bercucuk tanam di kawasan rumah. Pastinya selepas setahun setengah mesti meriah kan kawasan rumah dengan pokok2 merimbum dan menghijau….

Namun penghujung Disember 2014 jugalah, kampong mengalami banjir yang besar dan lama. Rumah baru selamat tidak ditenggelami namun rumah lama dimasuki air. Lebih dari 20 hari kampong ditenggelami air… mak abah juga turut dipindahkan ke KL.

Banjir berlarutan hingga ke Januari 2015. Habis semua pokok2 yang ditanam ditenggelami air dan mati. Hanya beberapa pokok yang besar aje selamat. Rezeki dan dugaan Tuhan itu tiada siapa sangka dan duga.

Jadi mungkin itu juga sebabnya mengapa blog ini diam dan tak disentuh untuk lebih setahun setengah….hehehe saja nak cari alasan!


Jom share gambar untuk kenangan. 
Perjalanan meredah air utk sampai ke kampung



barang terpaksa dipindahkan ke dalam Hilux utk bawa ke rumah

keadaan air di jalan masuk ke kampung




beginilah keadaan rumah yang dilanda banjir

pasukan bantuan selamat tiba di rumah. Barang2 dipunggah utk dibawa ke rumah



air banyak...apa lagi main banjir lah...!





keadaan rumah lama yang turut dimasuki air


dalam rumah...



anak2 main air

perpindahan mangsa banjir...




kerja-kerja mencuci rumah apabila air semakin surut








pembakaran dilakukan...

opah dan atok melawat kesan banjir sementara kerja-kerja pencucian dan pembakaran dijalankan







mandi manda selepas penat mencuci...